[PATCH v4] x86/boot: Use efi_setup_data for searching RSDP on kexec-ed kernel

Baoquan He bhe at redhat.com
Thu Apr 11 17:23:45 PDT 2019


On 04/11/19 at 09:14am, Junichi Nomura wrote:
> On 4/11/19 5:42 PM, Baoquan He wrote:
> > On 04/11/19 at 08:16am, Junichi Nomura wrote:
> >> kexec_get_rsdp_addr() might fail on kexec-booted kernel, e.g. if the
> >> setup_data was invalid. In such a case, falling back to efi_get_rsdp_addr()
> >> will hit the problem of accessing invalid table pointer again.
> > 
> > Seems you are trying to address Dave Young's comment in 
> > http://lkml.kernel.org/r/20190404073233.GC5708@dhcp-128-65.nay.redhat.com
> 
> Right. His "In case kexec_get_rsdp_addr failed.." comment.
> 
> > We may need discuss and make clear if those are doable. E.g the first
> > comment, if not hang by below line of code, returning 0 for what? Can
> > kexec still be saved, or just reset to firmware?
> > 
> > 	error("EFI system table not found in kexec boot_params.")
> 
> If we return 0 and also don't hang in the rest of get_rsdp_addr(),
> it just work as the same way as v5.0 and earlier kernel do.
> 
> Failure cases in kexec_get_rsdp_addr() are followings:
> 1. efi_setup_data is invalid
> 2. loader signature is invalid
> 3. EFI systab is not found in boot_params
> 4. RSDP is not found by parsing tables pointed to by efi_setup_data
> 
> I think all of them are critical for EFI boot, so one option could be
> we never return failure in kexec_get_rsdp_addr() and just hang.
> But hanging in this very early stage of boot may make the problem
> harder to investigate once happens. Even earlyprintk is not working yet.
> So the other option is returning 0 to defer the crash for later stage.

OK, I got the point, thanks. So it is deferred to the late stage, KASLR
may not avoid those memory region which is marked as hotpluggable in
SRAT. Kernel can boot up, but doesn't function well on hotplug stuff.
In this case, people don't know why it happened. We are still blind.

Seems early console in efi is the problem, but not kexec or hotplug. I
am fine to hang, or make it continue booting for now.

Hi Dave, 

Is it possible to fix the efi early console issue? I mean the
feasibility, I believe it won't be easy. Ask this because not only this
issue encountered, any other issue could be triggered during boot
decompressing stage. If efi has this problem, we can't debug them
either.



More information about the kexec mailing list